Εκπαίδευση Συνοδών Ασφαλείας – Προστασία Επισήμων Προσώπων

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Βλέπω στην τηλεόραση έναν πολιτικό να μιλάει στα μικρόφωνα των τηλεοπτικών διαύλων φορώντας ένα όμορφο, γαλάζιο καλοκαιρινό κουστούμι και πίσω του ακριβώς ο Συνοδός Ασφαλείας του με ένα εκπληκτικό κόκκινο κοντομάνικο μπλουζάκι, έχει καρφώσει το βλέμμα, όχι στο πλήθος γύρω του, αλλά στον Επίσημο, λες και νιώθει δέος που βλέπει έναν V.I.P από κοντά για πρώτη φορά στην ζωή του, κοιτάζοντας φευγαλέα και τον… φακό της κάμερας.
Ο Επίσημός σου δίνει συνέντευξη ρε Καραμήτρο!!!
Όχι εσύ…

Κάποιος να πει στο παλικάρι πως όταν συνοδεύουμε έναν Επίσημο ΔΕΝ κοιτάζουμε τον Επίσημο ανιχνεύοντας πιθανούς κινδύνους, αλλά το πλήθος, από εκεί ενδεχομένως θα έλθει κάποια απειλή. Στην Ελλάδα είμαστε, οι πολιτικοί δεν φημίζονται για την Ευαισθησία απέναντι στην Ανικανότητά τους, έτσι ώστε να φοβάσαι μην κάνει… χαρακίρι (σεπούκου, είναι το σωστό).
Και το να “καρφώνεσαι” στον φακό (ελπίζω παράλληλα να μην στέλνεις sms “μαμά κοίτα, είμαι στην τηλεόραση”) σε συσχετίζει με τον φυλασσόμενο από εσένα Στόχο, κάνοντας τους εχθρούς του εχθρούς σου, και εσένα, αλλά και την οικογένειά σου, πιθανή “Πύλη Εισόδου” για να τον ρίξουν.

Επίσης…
ρε φίλε…
ΚΟΚΚΙΝΟ κοντομάνικο μπλουζάκι, όταν ο Επίσημός σου φορά κουστούμι;
Αφενός αν έχεις κανέναν ελεύθερο σκοπευτή απέναντι θα λέει “θα ρίξω στον καραγκιόζη με το κόκκινο που φαίνεται από μακριά, δεν θα φαίνεται και το αίμα”, αφετέρου άντε και πιάνει τον Επίσημο κανά κατούρημα και χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κάποιο κοινόχρηστο WC “Hi Class” εγκαταστάσεων; Πώς θα πας μέσα μαζί του, ντυμένος σαν γύφτος;

Η Εμπιστευτικότητα και η Εχεμύθεια είναι “εκ των ουκ άνευ” ενός Επαγγελματία στην παροχή Υπηρεσιών Ασφαλείας, Κρατικής ή Ιδιωτικής, ή συνδυασμό τους.
Η ερώτηση που δεν πρέπει να απαντά ΠΟΤΕ ένας Συνοδός Ασφαλείας είναι το “σε ποιον είσαι αυτόν τον καιρό;”…
η γνώση του φυλασσόμενου από αυτόν Στόχου από τρίτους, είναι επικίνδυνη για την “υγεία” πρώτα από όλα του ιδίου και των οικείων του.
Το πρώτο πράγμα που μας έμαθαν οι εκπαιδευτές της Διεθνούς Ενώσεως Σωματοφυλάκων ήταν το να μην μιλάμε για την δουλειά μας, ούτε καν στην οικογένειά μας, πράγμα αρκετά δύσκολο στην Ελλάδα, όπου τι αξία έχει να είσαι ακόμη και… μυστικός πράκτορας, αν δεν το ξέρει όλος ο κόσμος και δεν το κάνεις ανάρτηση στο Facebook;
Μεταξύ αστείου και σοβαρού φυσικά…

Το πρώτο πράγμα που λέω και εγώ σε όσες και όσους εκπαιδεύω, είτε συνεργαστούμε στην πορεία, είτε όχι, σαν Εκπαιδευτής Επαγγελματιών στον κλάδο της παροχής Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, είναι αυτό ακριβώς, λέμε λίγα και, ΚΥΡΙΩΣ, όσα θέλουμε να μαθευτούν.
Σαν Εκπαιδευτής Επιχειρηματιών, και Επιχειρηματίας και ο ίδιος, ΞΕΡΩ πως η Δύναμη του Brand Name σου είναι αυτό που σου ανοίγει τις “πόρτες” για συνεργασία με δυνατούς “Παίκτες” της Αγοράς.
Οπότε, όταν δεν υπάρχει Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας με έναν πελάτη, και έχει περάσει αρκετός καιρός που σε διασφαλίζει και εσένα γιατί έχεις χάσει την πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία που θα μπορούσαν να σε θέσουν στον στόχαστρο των εχθρών του πρώην πελάτη σου, μπορείς να τους αναφέρεις στο βιογραφικό σου, ακόμη και στο… Facebook ή το LinkedIn, γιατί το πελατολόγιο και οι συστατικές σου επιστολές είναι η καλύτερη διαφήμιση.
Η Δύναμη του Brand Name…
Τέλος πάντων, αυτά θα τα μάθουμε ΜΑΖΙ.

Συνοδοί Ασφαλείας – Προστασία Επισήμων Προσώπων

• Αρχές και Σκοπός της Προστασίας Επισήμων Προσώπων
• Χαρακτηριστικά και προσωπικότητα του σύγχρονου Συνοδού Ασφαλείας
• Βασικοί ορισμοί και καθορισμός ευθυνών της Ομάδος Ασφαλείας
• Αυτοκινητοπομπές
• Θεωρία των αυτοκινητοπομπών
• Είσοδος και έξοδος του Επισήμου στο όχημα
• Είσοδος και έξοδος του Επισήμου σε κτιριακές εγκαταστάσεις
• Τακτικές αμυντικής και επιθετικής οδήγησης

Τακτικές Παρακολούθησης – Αντιπαρακολούθησης

• Προετοιμασία και Συλλογή Πληροφοριών
• Η σωστή τοποθέτηση “Σκανδάλης”
• Παρακολούθηση Στόχου κινούμενου σε πλήθος
• Κίνηση σε κτίρια
• Κίνηση πεζή
• Κίνηση με οχήματα
• Αντιπαρακολούθηση

13 Αυγούστου 2004…
λαμβάνει χώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Κοιτίδα της Φλόγας του Πολιτισμού
Στην Ελλάδα… και την Ιερή Πόλη των Αθηνών.
Στα Ελληνικά Χώματα, κάτω από τον Ελληνικό Ήλιο, 10.500 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 201 χώρες, αγωνίστηκαν για το έπαθλο της Αριστείας…
την Ιδέα που θρέφει την Εξέλιξη.

Μια Νέα Εποχή ξημέρωνε για την Ελλάδα…
αλλά σε καμία περίπτωση με τον τρόπο που νόμιζαν οι πολλοί. Φανταστείτε πως αυτή η Πορεία Ομόνοιας του Ελληνικού Λαού έπρεπε να περάσει το 2004 μέσα από την… Eurovision και το… Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, έτσι ώστε το Μήνυμα να “δέσει” όταν η Ιαχή “ΕΛΛΑΣ” ακούστηκε στις 13 Αυγούστου 2004, ημέρα Παρασκευή, σε εκείνη την Μυητική Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την Τελετή Έναρξης της μεγάλης Πρόκλησης για την Ελλάδα:
Ολυμπιακοί Αγώνες των Αθηνών, 2004…

Το προσωπικό μου κομμάτι της ανάρτησης:
Αναμνήσεις από την πιο ιδιαίτερη δουλειά που έχω αναλάβει μέχρι σήμερα στην καριέρα μου, με την οποία στάθηκα ευλογημένος να είμαι μέρος μιας μεγάλης Στιγμής για την λατρεμένη μου Ελλάδα.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είχα την τιμή να συνεργαστώ με ένα επιτελείο δημοσιογράφων μίας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιαπωνίας, της Mainichi, σαν υπεύθυνος ασφαλείας και μετακινήσεων ενός μεγάλου αριθμού ανταποκριτών της.
Στην φωτογραφία η Διαπίστευση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών (και όχι της Αθήνας) του 2004…

Οι Ιάπωνες είναι αλαζονικός λαός, χαμογελαστοί και ευγενικοί πάντα, αλλά δεν μπορείς ποτέ να καταλάβεις αν είναι αληθινοί ή όχι. Θεωρούν τον λαό τους απογόνους των θεών και όλους τους υπόλοιπους γκαϊτζίν (ξένους), βαρβάρους.
Κουβέντα στην κουβέντα, όλη ημέρα μαζί ήμασταν, όταν έμαθαν πως είμαι sensei (δάσκαλος) πολεμικών τεχνών, κέρδισα την εμπιστοσύνη τους και μου έκαναν την τιμή να συζητήσουμε περί Φιλοσοφίας και λοιπών, μιας και γενικά είναι κλειστοί και λιγομίλητοι τύποι. Ο αρχισυντάκτης, ο Kawata, ήταν “μυημένος” στις Πολεμικές Τέχνες και κάναμε απίστευτες, πολύωρες συζητήσεις, πράγμα αδιανόητο για Γιαπωνέζο.
Μιλήσαμε για τον Κώδικα των Πολεμιστών, το Bushido, για τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, για τους 47 Ρονίν, για τον Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη, για το Έπος του 1940 στα αλβανικά βουνά, για τον Κολοκοτρώνη και τα Δερβενάκια. Απίστευτη η τιμή που ένιωσα, τόσο σαν Νίκος για τον χρόνο που μου διέθετε, όσο και σαν Έλληνας για την λάμψη στα μάτια του, κάθε φορά που μιλούσε για την Ιστορία μας, την οποία γνώριζε άψογα.

Όσον αφορά το γενικότερο κομμάτι της ανάρτησης:
Φανταστείτε όσοι δεν ζήσατε και θυμηθείτε όσοι ζήσατε εκείνες τις ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ του Αυγούστου του 2004…
• Ένας Ελληνικός λαός αδελφωμένος να γίνεται οικοδεσπότης αλλόγλωσσων ανθρώπων από ολόκληρο τον πλανήτη…
• Τα μάτια των όσων δισεκατομμυρίων γήινων κατοίκων διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη στραμμένα σε μια μικρή γωνιά του πλανήτη που καλείται ΕΛΛΑΣ, να εστιάζει το βλέμμα του στην ΦΛΟΓΑ που ανάβει για να δώσει Νέο Φως στον Πλανήτη…
• Οι ξένοι να έρχονται σωρηδόν για να γνωρίσουν το “souvlaki with tzatziki” και να επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς καν να συνειδητοποιούν πως έχουν βαπτισθεί στην Φλόγα των Ελλήνων…
• Και όσοι εργαστήκαμε τότε για την Ολυμπιάδα, είτε σαν εθελοντές, είτε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες (κυρίως όσοι δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από Ελληνικό ταμείο, αλλά πληρωθήκαμε από Διπλωματικές Αποστολές ξένων χωρών, μην συμμετέχοντας έτσι σαν συνένοχοι στο τότε οικονομικό ΕΓΚΛΗΜΑ που έγινε από μερικά διακομματικά πρόσωπα κατά του Ελληνικού Λαού), ήμασταν περήφανοι για το ότι μετέχουμε σε κάτι ΕΛΛΗΝΙΚΟ και ΜΕΓΑΛΟ για το Μέλλον…

Το Μήνυμα του 2004 είναι και επίκαιρο Μήνυμα του 2020:
“ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ό,τι και αν κάνουν, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να μας σβήσουν από τον χάρτη.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ γιατί η Φλόγα την οποία μοιράζουμε σε ολόκληρο τον Κόσμο, σιγοκαίει ΠΑΝΤΑ στις ψυχές μας.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ…
γιατί είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ.

ARKADIAN Nikolaos S. Panagodimitropoulos
Φέρνουμε το Αύριο, Σήμερα…

Η εγκληματικότητα στις μέρες μας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, παρουσιάζοντας δυστυχώς αυξητικές τάσεις, κυρίως εναντίον του πιο αδύναμου κομματιού της κοινωνίας μας… τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Ζούμε σε συνθήκες Πολέμου και σε έναν πόλεμο επιβιώνουν μονάχα οι τυχεροί και οι εκπαιδευμένοι. Μην αφήνεστε στην τύχη σας.
Εκπαιδευθείτε!
Από την εκπαιδευτική ύλη του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων μου «Φωτεινή Υπέρβαση».
Την Θεωρία μπορείτε να διαβάσετε στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις»
στην Πράξη μπορείτε να εκπαιδευτείτε στα σεμινάριά μας.

©2004-2022 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου του 1972. Είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.
Δείτε εδώ ένα σύντομο βιογραφικό του.

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.