Κρατήστε τους κλέφτες έξω από το σπίτι σας

safe-at-home

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Μην αφήνετε αγνώστους να μπαίνουν στο σπίτι σας

Όταν παραγγέλνετε φαγητό από μαγαζιά με “delivery”, μην αφήνετε τον διανομέα να εισέλθει μέσα στο σπίτι. Αν υπάρχει άνδρας στο σπίτι, καλό είναι να παραλάβει αυτός την παραγγελία. Όποιος και να το κάνει όμως, να το κάνει στην είσοδο της πολυκατοικίας, όχι του διαμερίσματος. Αν παρόλα αυτά η παράδοση γίνει έξω από το διαμέρισμα ή τη μονοκατοικία, βγείτε εσείς έξω και μην αφήνετε τον διανομέα να μπει στο σπίτι. Ο ίδιος μπορεί να είναι ο πιο νομοταγής άνθρωπος του κόσμου. Υπάρχουν όμως ολόκληρες συμμορίες διαρρηκτών που δουλεύουν σαν “ταχυδιανομείς” φαγητού, για να κάνουν αξιολόγηση των σπιτιών που θα ανοίξουν.

Όταν έχετε συνεργείο μαστόρων στο σπίτι, ζητήστε από τον υπεύθυνο του συνεργείου (μπογιατζή, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο κλπ) να σας δώσει μία λίστα με τα ονόματα και φωτοτυπίες των αστυνομικών ταυτοτήτων ή αδειών παραμονής των εργατών του. Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε για να τους επιτρέψετε την είσοδο στον Ιδιωτικό σας Χώρο. Πολλοί διαρρήκτες της νύχτας άλλαζαν τις βρύσες το πρωί στα σπίτια που ανοίγουν.
Ελέγχετε συχνά για περίεργα σημαδάκια κοντά στο κουδούνι σας αν μένετε σε διαμέρισμα, ή ακόμα και graffiti στον τοίχο αν μένετε σε μονοκατοικία. Αυτά συνήθως είναι κωδικοί μεταξύ συμμοριών που σας έχουν βάλει στο μάτι σαν επόμενο θύμα τους.
Το κόλπο με το αναμμένο φως για να νομίσει κάποιος ότι είστε σπίτι, έχει ξεπεραστεί από καιρό. Αν θα λείψετε για μέρες, αγοράστε χρονοδιακόπτες που αναβοσβήνουν τα φώτα σαν να είστε εκεί, σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμά σας.

Σε κάθε γειτονιά πολλές μονοκατοικίες έχουν κλειστά παράθυρα για μέρες. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουν επίδοξοι διαρρήκτες που στοχοποιούν την λεία τους.
Το δεύτερο είναι πόσα φυλλάδια από πιτσαρίες είναι πιασμένα με λαστιχάκια στο πόμολο της εξώπορτας της μονοκατοικίας που έχουν βάλει στο μάτι. Πολλά από αυτά μάλιστα μπορεί να τα αφήνουν οι ίδιοι για να δουν αν τα μαζέψει κανένας από το σπίτι ή αν λείπουν από αυτό για μέρες. Πολλά από τα κρεμασμένα με λαστιχάκια φυλλάδια επίσης κρύβουν και τις ήδη παραβιασμένες κλειδαριές από τα μάτια των γειτόνων.

Κάντε μια χάρη στον γείτονά σας…
Όταν ξέρετε πως λείπει διακοπές, μαζέψτε ό,τι διαφημιστικά φυλλάδια και φακέλους αλληλογραφίας είναι συγκεντρωμένα στο γραμματοκιβώτιό του, ή έξω από την πόρτα του, και του τα δίνετε όταν επιστρέψει.
Μπορεί να σώσετε έτσι την περιουσία του από έναν επίδοξο εισβολέα.
Κάτι που αν κάνει και αυτός όταν εσείς λείπετε διακοπές, θα σώσει την δική σας…

burglar

Μην εκθέτετε δημόσια το εσωτερικό του σπιτιού σας

Ο καλός εξαερισμός του σπιτιού, βοηθάει στο καλό αναπνευστικό μας σύστημα. Όταν ανοίγετε τα παράθυρα όμως, τραβήξτε και την κουρτίνα ή τις περσίδες μπροστά. Κάποιος που περνάει απ’ έξω ή μένει απέναντι, δεν χρειάζεται να ξέρει το τι έχετε μέσα στο σπίτι και τη διαρρύθμιση κάθε δωματίου.
Μην ανοίγετε την πόρτα σε όποιον χτυπά το κουδούνι. Αν κάποιος είναι άγνωστος, τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ήθελε από εσάς στο σπίτι σας;
Το πιο πιθανό όχι κάτι καλό…

Οι σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται. Μην βγάζετε τα προσωπικά σας δεδομένα στον αέρα, γιατί ένας ακόμα και μέτριος ερευνητής μπορεί να σχηματίσει ολόκληρο “προφίλ” γύρω από εσάς. Σκεφτείτε ότι οι πλούσιοι και επιτυχημένοι ξοδεύουν ολόκληρες περιουσίες για να κρύψουν την εικόνα τους. Εσείς γιατί τη βγάζετε στο αέρα;
Μην κάνετε αναρτήσεις στις σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης που να έχουν φωτογραφίες από το σπίτι σας. Ξέρετε όλους τους διαδικτυακούς σας φίλους προσωπικά; Για τον ίδιο λόγο μην κάνετε ανακοινώσεις τύπου “Αγαπούλες, 15 με 28 του μήνα θα είμαι διακοπές. Φιλάκια”. Είναι σαν να προσκαλείτε τους διαρρήκτες να έλθουν όταν λείπετε.

©2004-2020 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Σύμβουλος επί θεμάτων Ασφαλείας

Η εγκληματικότητα στις μέρες μας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, παρουσιάζοντας δυστυχώς αυξητικές τάσεις, κυρίως εναντίον του πιο αδύναμου κομματιού της κοινωνίας μας… τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Ζούμε σε συνθήκες Πολέμου και σε έναν πόλεμο επιβιώνουν μονάχα οι τυχεροί και οι εκπαιδευμένοι. Μην αφήνεστε στην τύχη σας.
Εκπαιδευθείτε!
Από την εκπαιδευτική ύλη του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων μου «Οδηγός Επιβίωσης στο Σήμερα».
Την Θεωρία μπορείτε να διαβάσετε στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις»
στην Πράξη μπορείτε να εκπαιδευτείτε στα σεμινάριά μας.

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *