Κρατήστε τους κλέφτες μακριά από το μαγαζί σας

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος

Όταν δεν έχετε κόσμο που να χρειάζεται βοήθεια ή επίβλεψη μέσα στο κατάστημα, κάντε βόλτες στην είσοδο για να ρίχνετε ματιές στο τί γίνεται έξω από την πόρτα σας. Κάποιος επίδοξος ληστής με κουκούλα δεν κυκλοφορεί στους δρόμους με αυτήν, αλλά τη φορά λίγο πριν μπει στο κατάστημα. Ο τύπος αυτός που κρύφτηκε πίσω από την κολόνα μόλις σας είδε, ίσως σας θυμίζει κάτι. Εχτές δε χάζευε πάλι τη βιτρίνα απέναντι κοιτώντας κλεφτά προς το μέρος σας;
Η καλή γειτονία είναι δύσκολη μεν, απαραίτητη δε. Το να έχετε καλές σχέσεις με τους γειτονικούς καταστηματάρχες είναι πολύ σημαντικό. Εσείς μπορεί να δείτε μια ύποπτη κίνηση που να αφορά σε αυτούς, αλλά και αυτοί να δουν κάτι που να επιβουλεύεται εσάς.

Φωνάξτε φίλους σας για καφεδάκι σε ώρα λειτουργίας, ειδικά αν είστε γυναίκα, καλό είναι να μη μένετε μόνη σας πολλές ώρες. Ένα άδειο κατάστημα εκτός από άσχημη εντύπωση, δίνει και την εικόνα του εύκολου στόχου.
Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, συνεννοηθείτε με τα υπόλοιπα καταστήματα της γειτονιάς και αναθέστε σε έναν φύλακα την ομαδική φύλαξή σας, έτσι  ώστε να περιπολεί στα καταστήματα όλων σας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα εμπορικά κέντρα έχουν πολύ μικρά ποσοστά εγκληματικότητας μιας και σχεδόν όλα φυλάσσονται.

Μην έχετε το πορτοφόλι σας ή την τσάντα σας εκτεθειμένα κοντά στο ταμείο. Αν σας κλέψουν το ταμείο, δε χρειάζεται να σας κλέψουν και την αστυνομική ταυτότητα μαζί με τις κάρτες και τα κλειδιά σας. Έχετε επιμελώς εκτεθειμένο ένα άδειο πορτοφόλι ή μια άδεια τσάντα με μικροαντικείμενα, έτσι ώστε ένας επίδοξος κλέφτης να τα αρπάξει γρήγορα χωρίς να κοιτάξει αν είναι πραγματικά ή απλά “λαγός”.

Μην έχετε όλες τις εισπράξεις στο ταμείο σας ούτε να το αφήνετε τελείως άδειο, γιατί αυτό θα πονηρέψει, αν όχι εξαγριώσει, τον επίδοξο ληστή. Στη σύγχρονη καθημερινότητα, το προφίλ του μέσου ληστή είναι πολύ πιο γενικό από παλιά, έτσι μια επιδρομή σε ένα ταμείο ενός καταστήματος γίνεται με αστραπιαία ταχύτητα και όχι πάντα με επαγγελματισμό. Αφήστε τους να πάρουν τα χρήματα του ταμείου χωρίς να ρισκάρετε τη ζωή σας για αυτά. Απλά φροντίστε το ποσόν να είναι μικρό. Αν η ημέρα έχει πάει καλά από εισπράξεις, μην περιμένετε να κλείσετε για να πάρετε όλα τα χρήματα μαζί σας. Προσπαθήστε να προλάβετε μια τράπεζα ανοικτή για να κάνετε μια γρήγορη χρηματαποστολή και αυτό κάντε το σε μη προβλέψιμη ώρα κάθε ημέρα και όχι μόνος/η σας. Αν μπορείτε να το αναθέσετε σε κάποιον επαγγελματία φύλακα με άδεια μεταφοράς χρημάτων και τιμαλφών, ακόμη καλύτερα, η χρέωση είναι πολύ μικρή.

©2004-2020 Νικόλαος Σ. Παναγοδημητρόπουλος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Σύμβουλος επί θεμάτων Ασφαλείας

Η εγκληματικότητα στις μέρες μας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, παρουσιάζοντας δυστυχώς αυξητικές τάσεις, κυρίως εναντίον του πιο αδύναμου κομματιού της κοινωνίας μας… τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Ζούμε σε συνθήκες Πολέμου και σε έναν πόλεμο επιβιώνουν μονάχα οι τυχεροί και οι εκπαιδευμένοι. Μην αφήνεστε στην τύχη σας.
Εκπαιδευθείτε!
Από την εκπαιδευτική ύλη του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων μου «Οδηγός Επιβίωσης στο Σήμερα».
Την Θεωρία μπορείτε να διαβάσετε στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις»
στην Πράξη μπορείτε να εκπαιδευτείτε στα σεμινάριά μας.

Όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι νομικά κατοχυρωμένα και προστατεύονται από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητώς η ολική ή μερική αναδημοσίευσή τους, χωρίς να αναφέρεται η Πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *